Romania impartita

Ieri seara, tara noastra si-a ales noul presedinte. Si l-a ales, sau nu prea a stiut ce sa aleaga? A fi sau a nu fi? Presedinte. Rezultatele alegerilor arata ca Romania este in momentul de fata impartita in 2. Ceea ce mi se pare foarte ciudat este tocmai faptul ca aproape jumatate din romani au votat cu un candidat, si cealalta jumatate cu celalalt candidat.
Dar este imposibil ca tara sa fie atat de bine impartita. Indiferent de ce situatie exista, niciodata oamenii nu vor fi impartiti in jumatate. Intotdeauna vor fi mai multi rai decat buni sau invers, intotdeauna vor fi mai multi care vor avea o opinie sau alta, dar niciodata nu vor fi impartiti fix in 2. Cum este posibil, dupa atata campanie, sa iasa aceste rezultate la alegeri? Fiecare dintre candidati spune ca celalalt a fraudat alegerile, fiecare da vina pe celalalt pentru ceea ce s-a intamplat. Niciodata nu vor recunoaste ca amandoi au fraudat. Dupa atata campanie, logic mi s-ar fi parut sa fie o diferenta foarte mare intre voturi.

Exit Poll-uri

Cum este posibil sa se stie rezultatele inainte de a fi numarate voturile? Indiferent ce iese la exit poll, nimeni nu se poate baza cu adevarat pe acele rezultate. Factorul uman este unul foarte complex si nesigur, din motive mai mult sau mai putin personale, oamenii tind sa minta atunci cand sunt intrebati ce optiune au avut. Obisnuiti fiind cu procedeele comuniste de intimidare, ei dau in continuare raspunsurile care cred ca vor sa le auda cei ce ii intervieveaza. Aceasta practica duce la exit poll-uri total ireale. Esantionul ales, este tocmai din acest motiv, mai mult sau mai putin reprezentativ deoarece nu ai de unde sa stii daca la iesirea de la urne nu nimeresti exact persoanele nepotrivite.

Reclame

Un comentariu »

  1. Marius said

    Da, ai mare dreptate in ceea ce ai scris, parca mi-ai citit gandurile.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: